Проектування і монтаж вентиляційних систем для кафе, ресторанів та інших підприємств громадського харчування повинно грунтуватися на досягненні комфортних умов для відвідувачів і співробітників закладу. Пол результатами опитувань 100% відвідувачів кафе чи ресторану скажуть, що приходять саме до цього закладу через смачної їжі і затишної обстановки. Але навіть найнявши кращого кухаря і обстоював зал колекційної меблями, це не зможе врятувати ресторан або кафе, в якому влітку душно, взимку холодно, постійно накурено або просто неприємно пахне. Заклади громадського харчування вимагають до себе комплексного підходу, а для кожної зони необхідно встановлювати спеціалізоване обладнання. Тут неможливо обійтися побутовий спліт-системою. На кухні, де на розігрітих варильних поверхнях постійно готуються різні страви, вкрай необхідна максимально потужна система витяжної вентиляції. Тоді як в приміщення, в яких відвідувачі насолоджуються приготовленої на кухні їжею, необхідна подача свіжого повітря за допомогою ефективної припливної вентиляційної установки. фахівці компанії«Овекон Сервіс» рекомендують встановлювати в кафе або ресторані окремі для кухні та залу канальні приточно-витяжні системи вентиляції з метою забезпечення оптимального рівня комфорту в приміщеннях з різним призначенням.
Вентиляційна система кухні
При приготуванні великої кількості їжі в приміщенні кухні істотно підвищується температура повітря, по кухні активно поширюються різні запахи, пар і дрібні крапельки кіптяви і масла. З метою локалізації цих забруднень, безпосередньо над варильними плитами повинні встановлюватися потужні витяжки, а для заміщення виведеного відпрацьованого повітря свіжим встановлюється сучасна припливна система вентиляції. Запахи, якими наповнена кухня, ні в якому разі не повинні проникнути в обідній зал. Щоб здійснити це існує маленька хитрість: тиск в приміщенні кухні повинно бути трохи нижче, ніж в залі для відвідувачів. Навпаки, в обідньому залі необхідно створити за допомогою припливної вентиляції так званий аеродинамічний підпір. І як вже писалося вище, необхідно повністю ізолювати один від одноговентиляційні системи , які обслуговують кухню і обідній зал, на 100% виключивши можливість змішування витяжного і припливного повітря.
Вентиляція в залах для відвідувачів
Якщо Ви хочете дозволити відвідувачам курити в Вашому закладі, Вам необхідно відокремити зал для курців від залу для тих, хто не курить. Вентиляційна система встановлюється в залі для курців повинна бути потужною якісною. Це, безсумнівно, може зажадати деяких додаткових витрат, але завдяки цьому Ви не втратите ні некурящих клієнтів, які завдяки правильно спроектованої припливно-витяжної системи вентиляції не зможуть відчувати запаху тютюну, ні клієнтів серед курців. У разі якщо Ви вирішили виділити для курців відвідувачів спеціальну зону в обідньому залі, найдоцільніше буде передбачити не зв’язані між собою припливно-витяжні системи для кожної із зон. Підпір повітря в зоні для некурящих повинен бути трохи більше, ніж в зоні де куріння дозволено, що має допомогти уникнути можливого потрапляння тютюнового диму в зону для некурящих. Крім усього іншого між двома залами можна в якості шлюзу встановити повітряну завісу.
Норми повітрообміну для ресторанів, кафе, барів та їдалень
Тип приміщення | Норма вентиляції (на 1 особу) |
вестибюль | 20 м 3 на годину |
Зал для некурящих | 40м 3 на годину |
Зал для курців | 100м 3 на годину |
кафе | 30м 3 на годину |
Кафе для дітей | 20м 3 на годину |
Ігрова кімната | 30м 3 на годину |
їдальня | 20м 3 на годину |
Вентиляція для кафе і ресторанів справа дуже і дуже відповідальне, але фахівці компанії «Овекон Сервіс» протягом ось уже багатьох років успішно займаються проектуванням і монтажем систем вентиляції та кондиціонування в ресторанах, барах, кафе та інших закладах громадського харчування та дозвілля. Звернувшись до наших фахівців Ви неодмінно отримаєте кваліфіковану допомогу у вирішенні проблем, пов’язаних зі створенням ідеального мікроклімату у Вашому кафе, барі чи ресторані.